Despre Mircea Horia Simionescu

Scrie un comentariu

Septembrie 3, 2012 prin raluca dan

« Scriitorul isi rupe dintii in cautarea cuvantului care sa reveleze adevarul. »

Mircea Horia Simionescu

De Mircea Horia Simionescu am auzit de la Mircea Cartarescu, care il mentioneaza cu duiosie si admiratie in cartea sa « Ochiul caprui al dragostei noastre ».

Cum imi place Cartarescu, am fost curioasa sa citesc un alt autor roman, despre care Mircea Cartarescu spune ca este o figura originala in literatura romana si care i-a fost un fel de mentor. Zis si facut, dar nu chiar asa de simplu. Am cautat prin cateva librarii din oras insa n-am gasit absolut nimic. Din intamplare, am gasit o editie veche si jerpelita a romanului sau « Trei oglinzi » la un anticariat si o alta editie la fel de veche (din 1969), insa nu la fel de rasfoita a Dictionarului onomastic, primul volum al tetralogiei Ingeniosul bine temperat.

Dupa cum fusesem avertizata de Cartarescu, Dictionarul onomastic este un exercitiu gratuit de ingeniozitate si originalitate.

Mircea Horia Simionescu face un inventar aleatoriu de nume, carora le inventeaza definitii. Astfel, daca Barine este definita ca «  desfranata, pedepsita pentru ca traind in intelegere deplina cu natura ei, contrazicea nu stiu ce legi morale, Boris este « un nume fantastic », un « nume intens verde, un verde vanatoresc », iar pentru a-i intelege mai bine caracterul lui Boris, autorul se lanseaza in descrieri ample ale unor franturi din gesturile si viata sa.

Intreaga carte oscileaza intre « definitii » de cateva randuri ironice si adevarate nuvele fantastico-realiste. Totusi, nu intelegeti gresit, acest « dictionar » este un roman. Insusi autorul spune « după cum ușor se poate vedea, este vorba despre o carte de literatură – literatură, scrisă și oferită cititorului obosit de grămezile de cărți cu cap și coadă, dar fără ceva la mijloc, cărți în care se succed părți ce nu se plămădesc una dintr-alta datorită simplei inerții a fermentației, maiaua fiind mai concludentă decât coca ».

Per ansamblu aceasta carte in care jocul primeaza asupra textului, iar impresia pe care mi-a lasat-o mie a fost aceea a unui Rabelais modern si autohton.

In ceea ce priveste « Trei oglinzi », o transcriere a jurnalului pe care Mircea Horia Simionescu l-a scris in 1946, cand era un adolescent de 18 ani, cartea e impresionanta prin eruditia si preocuparile savanto-scriitoricesti ale autorului.

La doar 18 ani, preocuparile principale ale lui Mircea Horia Simionescu sunt literatura, editarea revistelor literare, intelegerea unor adevaruri filosofice si incercarea si schitarea de idei pentru viitoare romane.

Daca vreti sa-l cunoasteti un pic, ascultati aici un interviu savuros al lui Mircea Horia Simionescu in cadrul emisiunii Profesionistii cu Eugenia Voda, interviu ce va va starni cu siguranta dorinta de a-l citi pe acest autor roman, care nu este destul de cunoscut pe cat ar trebui.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: