Inainte de tacere

Scrie un comentariu

August 20, 2012 prin raluca dan

« Ca un exilat/ hoinaresc pe ulicioarele/celui mai vechi oras/primul care se naste./Sufletul meu merge inainte,/sovaitor si nelinistit./Ce il tulbura ?/ Abandonul sau cautarea unui nou salas ?/Aici sunt,/somnambula,/ orfana si invinsa./ Mi-e dor de plaja si de colinele inalte,/iar barca aceea albastra/care se apropie de tarm/ ma asteapta. »

Sub augurul acestor versuri pline de intrebari si neliniste  ale scriitoarei Matilde Kuminski-Richter se deschide cartea lui Ernesto Sabato, « Inainte de tacere ».

« Inainte de tacere » reprezinta testamentul  scriitorului argentinian, ultimele sale cuvinte adresate lumii si tinerilor, o carte scrisa cu o sinceritate si o emotie pe care o simti atunci cand intorci paginile.

Ernesto Sabato

Ernesto Sabato

Citind aceasta carte am avut impresia unei discutii adanci, a unei comuniuni profunde, realizate prin ultimele sale cuvinte inainte de marea tacere, cu sufletul unui umanist convins, al unui Sabato care isi exprima deschis parerile, bucuriile si angoasele.

Cartea cuprinde atat amintiri si reconstruiri nostalgice si emotionante ale anilor copilariei, ale studentiei si inceputurilor sale ca fizician si scriitor, cat si peroratii politicie, ecologice si mai ales umanitare.

« Inainte de tacere » pune in discutie umanismul si temerile scriitorului ca aceasta valoare suprema a omenirii ar putea fi distrusa, ceea ce ar duce la un colaps al omenirii indiferent de progresul tehnic si rational.

« Naufragiat printre neguri, omul inainteaza spre mileniul urmator cu incertitudinea celui care intrezareste in abis » spune Sabato, adaugand ulterior ca societatea si modelul de societate si consumerism promovat de omenire s-a blocat undeva si pentru a face lucrurile sa inainteze intr-o directie buna, trebuie sa schimbam complet acest sistem care permite ca mii de copii sa moara de foame sau sa munceasca de la 5-10 ani si care produce milioane de tone de reziduri toxice, desi chiar cateva grame toxice sunt mortale pentru fiinta umana.

Sacralizarea inteligentei, zice Ernesto Sabato, si ignorarea logosului  a dus la o ignoranta prin intermediul ratiunii, facand umanismul sa se intoarca impotriva omului.

In finalul cartii, Sabato se declara invins si isi sfatuieste cititorii sa se declare si ei invinsi de aceasta lume in fata careia trebuie sa opuna o coalitie a solidaritatii, si impreuna sa se intoarca cu fata spre natura si valorile traditionale, caci « numai cine va fi capabil sa incarneze utopia va fi apt pentru batalia decisiva, aceea de a recupera partea de umanitate pe care am pierdut-o.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: