Ochiul caprui al dragostei noastre

Nu exista nimic miraculos in lume, miraculos e doar faptul ca lumea exista, iar poezia scrisa e doar o fantana in oceanul poeziei naturale a lumii, spune Cartarescu care incearca sa inteleaga unde e poezia azi.

Ochiul caprui al dragostei noastre este o colectie de povestiri despre ce iubeste Cartarescu si desi o carticica de proza, razbate din fiecare pagina poezia suava a aducerii aminte.

Povestea care da si numele cartii readuce in prim-plan umbra fratelui geaman, Victor, care este evocat cu dragoste.

Sub semnul iubirii, al contopirii in ochiul celuilalt par ca stau si restul povestirilor care au drept tema centrala, o persoana, o intamplare, un obiect drag lui Cartarescu.

Mai mult decat jurnalele sale, aceasta carte mi-a parut ca ne lasa sa ajungem direct in ochiul caprui al autorului, in zvacnetul inimii sale care isi aminteste cu duiosie de timpul care trece si ne fura lucrurile si locurile si oamenii pe care ii iubim.

De la povestea exoticei insule Ada-Kaleh din mijlocul Dunarii, care si-a fluturat aripile de fluture de hartie si m-a inchis in fantastica lume a tigarilor Musulmana si a saraliilor si trandafirilor, la evocarea solemna si plina de respect a lui Alex Leo Serban. Nino Stratan sau Mircea Horia Simionescu, pe care abia astept sa-l citesc, Cartarescu aminteste de toate micile sale iubiri mari.

Astfel, aflam de pasiunea- dependenta de nes, de obsesia sa pentru blugi, despre Bucuresti, despre scris si despre viziunea sa utopica a unei carti imense care ar fi citita din leagan pe patul de moarte si a carei lectura ar substitui viata.

Ma asteptam ca Ochiul captrui al dragostei noastre sa fie o colectie de povestioare asemanatoare celor din De ce iubim femeile, insa am dat peste niste povestioare scrise cu sinceritate, cu nostalgia calda a omului care si-a petrecut deja doua treimi din viata si-si aminteste cu duiosie de tot ce-a iubit si iubeste.

Cartea a aparut la editura Humanitas si o puteti achizitiona la pretul de 23 de lei, pret redus, la librariile Carturesti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s